HISTORIE CAFÉ DE KLEINE MAN
Bruisend Zeelster dorpscafé
In 1932 vindt bij de Kamer van Koophandel de inschrijving plaats van ene Sjaak de Wit voor het bedrijven van een café aan de Zeelster Kapelstraat Noord 114, met een optie van 1,5 jaar. In 1934 en tot aan 1954 nemen Driekske en Mina Kuypers (zie foto) de huur van het café over van Dommelsche Bierbrouwerij. Zij worden gezien als de eerste echte uitbaters van dit typische dorpscafé.
In december 1954 nemen Jan en Dien Louwers-Diepens de huur over en zij zullen ruim twintig jaar achter de toog staan; namelijk tot aan augustus 1977. Daarna nemen Piet en Tiny Peters-Diepens (Tiny is een zuster van Dien) de huur over. In 1997 wordt het pand hun eigendom door het te kopen van Dommelsch Bierbrouwerij. Op 1 juli 2009 worden Ad en Ine van Gerwen-Coppelmans de nieuwe eigenaren en uitbaters en zijn dat tot op heden nog.
Bijzonderheden van ‘het eerste uur’
Waarschijnlijk doet Sjaak de Wit in 1932 zijn inschrijving bij de kamer van Koophandel met de bedoeling om in het pand – dat hij zelf gebouwd heeft – een café te beginnen. Of er dan al spraken is van een naam? Waarschijnlijk niet. In ieder geval doet hij het pand al snel over aan Dommelsch Bierbrouwerij.
In 1934 huren Driekske en Mina Kuypers het van de biergigant. Zij worden de eerste echte uitbaters. Om hun zaak ‘De Kleine Man’ te noemen, hebben ze twee goede redenen: allereerst is Driekske nogal klein van stuk, maar bovendien zien zij hun cafeetje als vooral bedoeld voor de gewone (zeg: ‘kleine’) man.
Driekse zelf richt in 1938 Biljartvereniging De Kleine Man op. Die biljartvereniging bestaat nog steeds en kent een bloeiend bestaan. Driekske werkt dan nog overdag bij Philips.
In die tijd kost een pilske 10 cent. Voor een partijtje biljarten moet 5 cent worden neergeteld. Muziek hoor je er dan nog niet, want dat verbiedt de wet.
De Kapelstraat is dan nog een zandpad. Als deze eerste uitbaters de regie in 1954 over geven, gaan ze met hun gezin wonen in het door de nieuwe huurders Jan en Dien zelfgebouwde huis in de Hoogstraat.
Jan en Dien Louwers-Diepens nemen in december 1954 het café over en huren dat eveneens van Dommelsch. De grote verbouwing die ze in 1967 uitvoeren, moeten ze echter zelf betalen. Ze besluiten tegelijkertijd om de naam van het café te wijzigen, mede omdat Jan een stuk groter is dan Driekske. Dien leest in een boek over een tropische boom ‘Tamarinde’ geheten en dat lijkt haar wel wat (onderstaande foto Jan en Dien in hun Tamarinde…) Voortaan heet het café dus de ‘Tamarinde Bar’. Dochter Ans is vaste hulp achter de bar en vormt in die tijd vanwege haar schoonheid een trekpleister voor de Zeelster jeugd. Maar uiteindelijk komen de meeste bezoekers toch voor het biljarten, een pilske en wat kletsen… Ook wordt carnavalsvereniging ‘De Pintenwippers opgericht. Deze heeft dertig jaar bestaan. Ook de buurtvereniging ’de Molenbuurt’ is er thuis. Omdat de bar alleen maar ’s avonds open is, heeft Jan er nog een baan naast; eerst als sigarenmaker, en later is hij werkzaam bij Bouwbedrijf van Stratum. Uiteindelijk belandt hij in de WAO.
In augustus 1977 nemen Piet en Tiny Peters-Diepens de zaak over en ook de huur bij brouwerij Dommelsch. Eigenlijk blijft het een beetje binnen de familie, want Tiny is een zus van Dien. Het nieuwe duo achter de tap legt voor het café een terras aan. Er moet dan wel meer huur worden betaald. In 1997 slagen Piet en Tiny er in om het pand te kopen. Als Piet zo tegen de 65 loopt, spelen ze langzamerhand met de gedachte van verkoop, en om in een nieuw te bouwen huis vlakbij te gaan wonen. Tussen de bedrijven door blijven ze echter nog gewoon actief en zijn ze onder meer sponsor van het geruchtmakende zevende elftal van UNA, ook wel ‘de Gielen’ genoemd. En in 1995 doet zich het opmerkelijke feit voor dat kasteleinsvrouw Tiny de allereerste vrouwelijke kampioene van de biljartende Kempische vrouwen wordt en dat haalt volop de pers.
Ine en Ad en de nieuwe Kleine Man
Op 1 juli 2009 is het zover: Piet en Tiny hebben in Ad en Ine van Gerwen-Coppelmans hun opvolgers gevonden. Zij worden de nieuwe eigenaar. Volgens het motto ‘nieuwe heren nieuwe wetten’ vinden er al snel allerlei veranderingen qua inrichting (m.n. meubilair) en bouw plaats. Zo wordt het terras volledig gerenoveerd en gestileerd, wordt de serre uitgebouwd, komt er nieuw meubilair naar eigen ontwerp, worden de toiletten vernieuwd, ontstaat er een rookafdeling ingericht met een complete bibliotheek, etc. Het mooie is dat vaste klanten volop meewerken aan de renovatie.
Het café heeft kortom een geweldige gedaanteverwisseling ondergaan. En….het kan tenslotte niet uitblijven: ook de naam wordt veranderd. Ad en Ine kiezen voor oorspronkelijkheid. Waar de gehele inrichting, inclusief oude (meest Zeelster) foto’s van vroeger tijden, de sfeer van een prachtig echt bruin café ademt, is een naamverandering die dat bevestigt op zijn plaats. En die komt er. Voortaan prijkt de naam ‘De Kleine Man’ op het raam, fraai uitgevoerd in letters zoals dat vroeger ook was. En zo hoort het. De uitstraling is daarmee compleet.
Met vooral muziek uit de jaren 60,70 en 80 als basis, maar ook die van nu (‘u vraagt Ine draait’), is het gezelligheid troef. Op elke derde donderdag van de maand wordt door de in 2011 opgerichte sigarenclub een gezellig sigaartje gerookt.
Sinds 1 januari 2011 is tapbier van Hertog Jan het huisbier van De Kleine Man. Een heerlijk fris en zuiver biertje, kom maar proeven. U krijgt er geen spijt van….
‘De sfeer van Brabantse gezelligheid, de uitstraling van een prachtig bruin dorpscafé dat doet denken aan vroeger tijden, en de hartelijke ontvangst van Ine en Ad, dat is wat u zult vinden in huidig café De Kleine Man’. Kom maar eens genieten.