Op de derde donderdag van de maand komen de leden van onze sigarenclub bij elkaar. Heeft u zin om een keertje te komen kijken dan bent u van harte welkom.
Groetjes,
Leden van De sigarenclub “De kleine man”

Waarom een speciale sigaar-asbak?

Het is verstandig om de as op de kegel te laten zitten. Hij isoleert nl. het vuureind van de omgeving en zorgt voor een ideale verbrandingstemperatuur, die garant staat voor een fluweelzachte smaak. De as van een sigaar “tippen” als deze te lang wordt, gaat gemakkelijker door met een lange trek het vuureinde te verwarmen en een lichte, scherpe tik met de sigaar tegen de asbak te geven. De sigaar moet dus tussentijds rustig, vlak en ondersteund op de asbak kunnen liggen.

Verschijningsvormen

Sigaren zijn te onderscheiden in twee soorten: Long Fillers en Short Fillers (en een klein deel Medium Fillers). Bijna alle typen zijn opgebouwd uit het binnengoed, het omblad en het dekblad. Het binnengoed van een Long Filler bestaat uit opgerolde tabaksbladeren waaruit de hoofdnerf is verwijderd (zgn. frog-legs), i.t.t. Short Fillers: het binnengoed van deze sigaren bestaat uit korte stukjes (verknipt) tabak, veelal uit verschillende streken afkomstig.

Long Fillers dienen goed geconserveerd te worden (in een zogenoemde humidor), tussen de 68-72% luchtvochtigheid. De temperatuur is minder relevant. Wanneer het percentage lager dan 60% wordt, wordt de Long Filler droog, breekt gemakkelijk, brandt te snel en smaakt te scherp. Bij percentages hoger dan 72% brandt de sigaar lastiger, echter is de smaak voller. Bij percentages hoger dan 80% begint de schimmelvorming op de sigaren (niet te verwarren met bloem).

Short Fillers worden meestal in landen gemaakt waar tabak niet groeit, maar slechts wordt overgeslagen (in de haven). Denk aan merken als Ritmeester, Hajenius, Olifant, e.d. Uitzonderingen hierop zijn sigaren uit b.v. Brazilië en Indonesië (hier wordt de tabak verbouwd en de sigaar geproduceerd). Short Fillers dienen niet vochtig gehouden te worden (i.t.t. wat vaak door niet-kenners beweerd wordt), hoeven vaak niet geknipt te worden en hebben een andere smaak dan Long-Fillers. Een short-filler is het beste gebaat bij een luchtvochtigheid van ongeveer 65%.

Een Short Filler bestaat in verschillende formaten.

  1. De cigarillo of spriet is een smalle, dunne sigaar. Sommige cigarillo’s hebben een filter.
  2. De señorita is in Nederland het bekendste en meest gerookte model. Meestal een lengte van ongeveer 10 centimeter, en 1 centimeter dik.
  3. De Wilde Cigarro, een bekend formaat sigaar. Vroeger werd deze sigaar naar de tabak genoemd die deze sigaar bevat, namelijk Wilde Havanna. Tegenwoordig mag deze naam echter niet meer gebruikt worden. De sigaar is te herkennen aan zijn middelmatige grootte en het flosje aan het uiteinde. De eerste die met dit type op de Nederlandse markt kwam, was het merk Hudson uit Roozendaal. Rookduur ca. 25 minuten.
  4. De panatella is over het algemeen iets langer dan een señorita maar zit qua dikte tussen een cigarillo en een señorita in.
  5. De corona wordt vaak ’s avonds gerookt, na het diner. Wat langer en dikker dan een señorita, met een rookduur van een klein uurtje tot meer dan twee uur.
  6. De petit of half corona deze is iets korter dan de normale corona.
  7. De tuitknak is een sigaar waarvan het einde taps toeloopt tot een dunne punt. Een beginnersfout bij het roken van de tuitknak is het in de mond nemen van het smalle deel en het aansteken van het eigenlijke mondstuk. Omdat een goede sigaar alleen bij het mondstuk is gelijmd, valt een tuitknak in dit geval snel uit elkaar.
  8. De bolknak werd gebaseerd op de tuitknak en werd voor het eerst door Ritmeester gemaakt. De bolknak is een taps uitlopend model.

Daarnaast bestaan er nog een aantal iets minder voorkomende formaten.