DSC_0080Café De kleine man:

In 1932 is er een inschrijving geweest bij de Kamer van Koophandel voor het bedrijven van een café door Sjaak de Wit (waarschijnlijk) gedurende 1,5 jaar. Van 1934 tot december 1954 hebben Driekske en Mina Kuypers het café gehuurd van de Dommelsche brouwerij.

Vanaf december 1954 tot augustus 1977 hebben Jan en Dien Louwers-Diepens het café gehuurd van de Dommelsche brouwerij.

Vanaf augustus 1977 tot 1997 hebben Piet en Tiny Peters-Diepens het café gehuurd van de Dommelsche brouwerij, vanaf 1997 is het café eigendom geworden van Piet en Tiny Peters-Diepens tot 1 juli 2009, toen namen Ad en Ine van Gerwen-Coppelmans het café over waar ze tot op heden nog steeds werkzaam in zijn.

Geschiedenis van het café:

Waarschijnlijk heeft Sjaak de Wit in 1932 een inschrijving gedaan bij de Kamer van Koophandel voor het bedrijven van een café in zijn pand dat hij zelf gebouwd heeft. Of er toen al een naam aan het café was gegeven is niet bekend. In 1934 hebben Driekske en Mina Kuypers het café overgenomen en de gehuurd van de bierbrouwerij Dommelsch. Driekske was een kleine man en daarom werd het café “De kleine man” genoemd, doch ook omdat het bedoeld was voor de gewone man.

Driekske heeft in 1938 de Biljartvereniging “De kleine man” opgericht. Driekske werkte overdag bij Philips. In deze tijd koste een pilske nog 10 cent en een partijtje biljarten 5 cent. Muziek was er toen niet in het café, dat was verboden. De Kapelstraat was toen nog een zandpad. In december 1954 is Driekske met zijn gezin naar de Hoogstraat vertrokken naar het zelfgebouwde huis van Jan en Dien Louwers.

 

Jan en Dien Louwers

In december 1954 hebben Jan en Dien Louwers het café overgenomen en ook gehuurd van de brouwerij Dommelsch. In 1967 hebben Jan en Dien een grote verbouwing in het café laten uitvoeren, die ze zelf hebben moeten betalen. Na deze verbouwing hebben ze besloten het café een andere naam te geven omdat het café er nu heel anders uitzag en Jan niet zo klein was. Dien had in een boek het woord “Tamarinde” gezien (wat tropische boom betekend) en deze naam vond Dien zo mooi dat ze die gekozen heeft als nieuwe naam van het café. Dochter Ans was de vaste hulp en haar schoonheid trok veel plaatselijke jeugd naar het café toe. Maar de meeste klanten kwamen uiteindelijk toch voor het biljarten en wat kletsen met elkaar….

Ook ontstond in de loop van de tijd de carnavalsvereniging De Pintenwippers, deze heeft een 30-tal jaren bestaan en is nu in ruste. Ook heeft de buurtvereniging “De Molenbuurt” hier haar onderkomen. Ook werd er regelmatig gekaart (toepen). Omdat het café alleen maar       ’s avonds open was, behalve in het weekend, had Jan nog een bijbaan, hij was eerst sigarenmaker en later is hij bij Bouwbedrijf van Stratum gaan werken. Hij is later in de WAO terecht gekomen.
Pintenwippers

Piet en Tiny Peters-Diepens

In augustus 1977 hebben Piet en Tiny Peters-Diepens het café overgenomen en ook gehuurd van de brouwerij Dommelsch. Tiny is een zus van Dien daardoor bleef het café dus een beetje in de familie. Piet en Tiny hebben voor het café een terras laten aanleggen, maar hierdoor moesten ze wel meer huur gaan betalen, niet erg logisch. In 1997 hebben Piet en Tiny het café kunnen kopen.Omdat Piet al tegen de 65 loopt zijn er al gedachten geweest hoe straks verder te gaan. Ze wilden graag in de omgeving blijven wonen en hebben naast het café een nieuw huis laten bouwen. In 1982 hebben Piet en Tiny UNA 7 “De Gielen” namens hun café gesponsord. Nog een opmerkelijk feit deed zich voor in 1995: Tiny de kasteleinsvrouw werd toen de eerste Kampioene bij de Kempische biljartende vrouwen.

Ad en Ine van Gerwen-Coppelmans

Op 1 juli 2009 werden Ad en Ine van Gerwen-Coppelmans eigenaar van Café Bar “Tamarinde”. Na wat verbouwingen en veranderingen hebben ze op 14 september 2011 de naam van het café teruggebracht naar Café “De kleine man”, wat ze zelf mooier vonden. “De kleine man”, de gewone burgerman zoals in het liedje van Louis Davids. Het terras is flink aangepakt, de serre uitgebouwd en zo blijven ze maar aan de gang. Gezellige muziek uit de jaren 60,70,80 maar ook van nu. Op de derde donderdag van de maand is er een sigarenclub in het café aanwezig die samen gezellig een sigaar gaan roken onder het genot van een drankje. Sinds 1 januari 2011 wordt er Hertog Jan bier getapt, een heerlijk fris en zuiver biertje, wat je zeker moet komen proeven!

cafe de kleine man 2